Istoricul Parohiei Socola Mică

Istorie Decembrie 12, 2012

Biserica Socola Mică, numită şi Biserica Nașterea Maicii Domnului, sau Bisericuța, a fost sfințită în anul 1809, așa cum se poate constata din lectură și interpretarea inscripției de pe capacul unei mici cutii cu moaște de sfinți, depusă în piciorul Sfintei Mese, după cum se obișnuiește, cu ocazia târnosirii oricărei biserici. Bisericuța a avut un singur ctitor, pe nume Ţânaşa (Atanasie) Gosan (Giosanu), de la al cărui prenume s-a statornicit al doilea hram al său. Ctitorul a făcut şi o danie, cuprinsă în Testamentul său: „20 adică două zăci lei la biserică de mir Socola undi iarăș mă aflu ctitor de la zidire bisericii, care bani, să se de la preoții de acolo de zioa praznicului a Nașterii Maicii Preacuraţi Fecioari dându-se nezmintit pe tot anu pentru lumini și undilemn la zioa hramului”.

Biserica, ridicată din cărămida, pe temelie de piatră, se înscrie în stilul obișnuit moldovenesc; este de mici dimensiuni, poate datorită posibilităților economice ale ctitorului (unul dintre cei mai harnici boieri moldoveni ai secolului al XIX-lea), poate și potrivit cu modestia și smerenia vierilor creștin ortodocși-primii săi enoriași. Planul construcției este cel treflat, cu Pridvor, Pronaos, Naos, Altar, cu două abside simetrice, de tip semicerc, fiecare având câte o fereastră îngusta, boltită la partea superioară. Alte ferestre, de același tip cu acelea de la abside, asigurau lumina în întregul spațiu al bisericii, inclusiv în Sf. Altar.     
Lucrările de restaurare a Bisericuței s-au derulat pe parcursul a nu mai puțin de 6 ani, între 2006 și 2012; au fost înălțate zidurile cu 1,5 m, a fost schimbată lemnăria tavanului cu lemn sculptat, din stejar, acestea fiind singurele adăugiri. Întregul interior al bisericii a fost pictat de iscusiții pictori Vasile și Ramona Isari, în anii 2011-2012.
La Iconostasul mic se află depuse spre închinare moaștele sfinților doctori fără de arginți: Haralambie, Pantelimon și Cosma, mai recent și moaștele Sf. Luca Doctorul, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
În Bisericuța au slujit preoți cu mult har, printre care, din spusele părinților noștri, dar și din amintiri proprii, îi numim pe vrednicii de pomenire și de multă și sfânta aducere aminte: părintele Ștefan Dârțu, părintele Agapie Condurache, părintele Gheorghe Bânzar, părintele Mihai Costinescu, cu toții, adevărata lumină a lumii, dar și mai tânărul părinte Dumitru Carp.  
Resfințirea bisericii s-a făcut de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, în fruntea un mare sobor de preoți și diaconi, la data de 19 mai 2012.